dimarts, 11 de gener del 2011

Què són les intel·ligències múltiples? Com es poden aplicar a l'aula?

Bon dia!

A la classe d'ahir, se'ns va presentar el tema de la intel·ligència i més concretament les intel·ligències múltiples presentades per Gardner. Aquest, a diferència d'altres teòrics que definien la intel·ligència com una sola facultat, la qual es podia mesurar a partir de proves molt culturalitzades i només hi havia una sola intel·ligència i aquesta era per tota la vida, Gardner va presentar la intel·ligència com la capacitat per resoldre problemes i elaborar productes que són valorats en una determinada cultura. Per tant, Gardner donava importància a la cultura, la qual era un element clau per entendre la intel·ligència. Alhora, va postular l'existència de múltiples intel·ligències les quals són entrenables i reben el nom d'intel·ligència lingüística, lògico- matemàtica, espaial, corporal- cinestèsica, musical, naturalista, intrapersonal i interpersonal.
Moguda per l'interès de saber una mica més envers aquests vuit tipus d'intel·ligències múltiples, he trobat un vídeo que les presenta i explica una mica en què es basa cadascuna:


Tenint en compte la importància de les intel·ligències múltiples he volgut cercar una mica d'informació envers com aquestes es poden portar a terme a l'aula (o com es porten). En aquest cas he trobat un primer video d'una entrevista que es realitza a una professora, Núria Alart. Aquesta exposa, en primer lloc, una mica la definició de les intel·ligències múltiples per passar a explicar la importància d'incloure aquestes a l'aula cosa que implica un canvi de mirada en els docents. Però, sobretot, voldria destacar la importància que dóna al fet de valorar les potencialitats dels alumnes i de conèixer-los bé, dos punts fonamentals per dur a terme una bona pràctica docent. Penso que és molt interessant aquesta última reflexió que realitza al final de l'entrevista. Cal destacar també, com aquesta professora presenta una novena intel·ligència emocional anomenada existencial i la defineix com les reflexions envers la vida i la mort. Una intel·ligència, també important en la nostra vida.


Finalment, he trobat un altre vídeo que també parla sobre les intel·ligències múltiples a l'aula. En aquest es presenta la definició de cada intel·ligència múltiple, les professions que estan relacionades amb aquesta i les possibles aplicacions a l'aula. Trobo que és de gran interès pel fet que ens dóna a entendre com és possible incloure totes aquestes intel·ligències a l'aula a partir de diferents activitats les quals no presenten cap dificultat per part del mestre/a per tal de realitzar-les.



Fins aviat!

Cèlia

4 comentaris:

  1. Fantàstiques aportacions de la teoria de Gardner aplicades a l'aula i la tasca docent o l'orientació professional, Cèlia!

    ResponElimina
  2. Bones Cèlia!!!

    Referent aquest tema que tractes hi ha un llibre anomenat "Inteligencias múltiples en el aula: guía práctica para educadores" escrit per Thomas Armstrong.

    Aquest llibre és una guia pràctica que porporciona informació, recursos, consells, estratègies, exemples...per a ajudar als educadors/es a aplicar la teoria de les Intel·ligències Múltiples.

    Espero que ajudi a complementar amb una mica més d'informació!

    Salutacions!

    ResponElimina
  3. Laura,

    Moltes gràcies per la informació, penso que és molt interessant com a docent i també com a futura psicopedagoga poder conèixer llibres com el que has presentat. Gràcies!

    Fins aviat,

    Cèlia

    ResponElimina
  4. Hola Cèlia,

    M'han semblat molt interessants els diferents apunts que has donat sobre les intel·ligències múltiples, però el que més m'han agradat han estat els vídeos.

    El primer vídeo permet fer un repàs sobre els diferents tipus d'intel·ligències múltiples. El segon vídeo, el de l'entrevista, és interessant, ja que permet veure la visió d'una docent experta en el tema de les intel·ligències múltiples. I el tercer vídeo, que també l'han publicat la Judit Boza i la Carla Garcia, m'ha agradat molt, ja que no només explica els diferents tipus d'intel·ligència, sinó que també ens dóna exemples per a poder desenvolupar-les a l'aula.

    Fins aviat!

    ResponElimina