dissabte, 11 de desembre del 2010

La intel·ligència emocional

Per què algunes persones semblen que tenen un do especial que els permet viure bé, tot i que no siguin les persones que més destaquen per la seva intel·ligència? Per què no sempre l'alumne/a més intel·ligent acaba essent el més exitós? Per què unes persones són més capaces que d'altres a l'hora d'enfontrar contratemps, superar obstacles i veure les dificultats sota una óptica diferent?

En 1995, amb l'aparició de llibre La inteligencia emocional de Goleman, aquest va intentar definir, d'una manera cautelosa, la intel·ligència emocional. A l'apèndix 1 del seu segon llibre la va presentar d'aquesta manera:

“El término inteligencia emocional se refiere a la capacidad de reconocer nuestros propios sentimientos, los sentimientos de los demás, motivarnos y manejar adecuadamente las relaciones que sostenemos con los demás y con nosotros mismos. Se trata de un término que engloba habilidades muy distintas-aunque complementarias-a la inteligencia académica, la capacidad exclusivamente cognitiva medida por el cociente intelectual...”.

Tant en la definició realitzada per Goleman com en moltes altres definicions dutes a terme per altres autors com per exemple, Weisinger o Coopers i Sawaf, l'eix principal de la definició de la intel·ligència emocional són les emocions. Tot gira al voltant de com s'identifiquen, com es controlen i com s'utilitzen d'una manera productiva, tant pel que fa a les nostres emocions, el nostre comportament i la nostra relació amb els demés com pel que fa a les emocions dels altres, és a dir, les que podem identificar o generar en els demés.

Per tot això, cal destacar que no hi ha cap dubte del fet que les emocions juguen un paper significatiu a les nostres vides ja que poden generar estímuls i energies poderoses per tal d'aconseguir els objectius que ens proposem, però alhora, poden generar frustracions profundes que inhibeixin els nostres pensaments i accions. Pel que fa a les nostres relacions amb els demés, les emocions poden ser capaces d'ajudar-nos a transmetre entusiasme però alhora, poden generar-nos conflictes si no sabem controlar-les de manera adequada, és a dir, d'una forma "intel·ligent".

Relacionat amb el tema de la intel·ligència emocional he trobat un video que en parla una mica que penso que és força interessant.

Aquí us deixo el link de la pàgina web de la qual he extret la informació teòrica ja que n'hi ha molta i penso que és força interessant:

I el link del video:


" Cualquiera puede ponerse furioso... eso es fácil. Pero, ponerse furioso con la persona correcta, en la intensidad correcta, en el momento correcto, por el motivo correcto, y de la forma correcta... Eso no es fácil." Aristóteles

Fins aviat,

Cèlia Martínez



2 comentaris:

  1. Hola Cèlia,

    Considero que la teva aportació és molt interessant, tant pel que fa als coneixements teòrics que ens exposes com pel que fa al vídeo que ens mostres.
    Penso que és molt important tenir present a les nostres vides les emocions que sentim, com també és imprescindible saber gestionar-les i tenir un control sobre elles, però no només hem de tenir en compte les nostres emocions sinó també les de les persones que ens envolten dia rere dia.

    Fins aviat!

    ResponElimina