Bona tarda,
Dimecres passat durant l’hora de classe de Processos Psicològics Bàsics es va fer un recorregut ràpid envers alguns dels temes que es tractarien en aquesta matèria, sobre alguns dubtes o curiositats que teníem referents a algun concepte concret o algun dels temes que ens agradaria treballar i que potser no estan programats per a dur-los a terme.
Com bé vaig dir en aquell moment, m’agrada i estic força interessada sobre el tema de l’autoestima. Tot i que ja l’he tractada una mica durant aquests anys de magisteri (a la matèria de psicologia) m’agradaria aprofundir-hi una mica més. Entre algunes de les preguntes que em faig, hi ha: com es pot ajudar a una persona amb l’autoestima baixa? O més ben dit, es pot ajudar a algú amb l’autoestima baixa o ha de ser la pròpia persona la que ho faci? Què es pot fer per superar una baixa autoestima?
Per tot això, he fet una petita cerca envers el tema de l’autoestima i què es pot fer davant d’una autoestima baixa.
L’autoestima es podria definir com la valoració que ens fem de nosaltres mateixos a partir de les sensacions i experiències que hem anant incorporant al llarg de la nostra vida. Aquesta autoavaluació és molt important ja que d’ella depèn en gran part la realització del nostre potencial personal i tot allò que aconseguim fer a la vida.
L’autoestima es va formant a poc a poc al llarg de la vida ja que cada etapa ens aporta, amb major o menor grau, experiències i sentiments, que ens donaran com a resultat una sensació general de validesa o incapacitat. Cal tenir present, que és durant l’adolescència quan es provoca una crisi en el desenvolupament de l’autoestima.
La baixa autoestima està relacionada amb una distorsió del pensament. Així, les persones que tenen una baixa autoestima tenen una visió molt distorsionada d’allò que són realment, de la mateixa manera que mantenen unes exigències molt perfeccionistes sobre allò que deurien ser o fer.
Tot i així, i com s’ha esmentat anteriorment, l’autoestima pot ser canviada i millorada. Algunes de les coses que podem fer millorar-la són: convertir allò negatiu en positiu, no generalitzar, centrar-nos en allò positiu, fer-nos conscients dels nostres èxits, no comparar-nos, confiar en nosaltres mateixos, acceptar-nos tal i com som i esforçar-nos per a millorar.
Per a poder dur a terme tot aquest treball, hi ha un mètode anomenat Projecte de superació personal el qual ajuda a canviar aquelles coses que no ens agraden de nosaltres mateixos.
Penso que tot i que això només és una petita pinzellada sobre el tema de l’autoestima, està molt bé per començar a reflexionar envers la nostra autoestima. Tenint en compte que aquesta és tan important i condiciona tant el nostre dia a dia, seria oportú poder dedicar cada dia una estona a pensar en aquelles coses que fem bé, allò que estem aconseguint dia rere dia i en definitiva, dedicar-nos més estona a estimar-nos a nosaltres mateixos.
Aquí us deixo dos links amb la pàgina web on he extret aquesta informació, feu-li una ullada perquè és molt més extensa i també us deixo un vídeo que he trobat que parla sobre la baixa autoestima. Espero que us agradi.
Fins aviat!
http://www.psicologia-online.com/autoayuda/autoestima/autosuperacion.shtmlhttp://www.youtube.com/watch?v=0pIgbcb9AwE
Una magnífica aportació, Cèlia!
ResponEliminaCal tenir present, però, que aquest plantejament a l'entorn de l'autoestima i també sobre com millorar-la, és clarament cognitiu. Dit d'una altra forma, és un enfocament dins d'un conjunt d'enfocaments que també poden ser molt efectius.
Endavant amb el blog!
Cèlia el tema de l'autoestima a mi personalment també em crida molt l'atenció.
ResponEliminaPenso que per tenir una bona autoestima el que hem de fer primer és pensar quines qualitats i quins defectes tenim, perquè penso que això és un tasca difícil, que ens costa molt, sobretot veure les nostres qualitats, els defectes ràpidament sabem quins tenim.
El vídeo que has penjat m'ha fet reflexionar, i penso que els passos que explica per millorar l'autoestima són una bona pauta per pensar i aconseguir-la.
Fins aviat!
Carla García
Cèlia m'ha semblat molt interessant l'aportació que has fet sobre l'autoestima. La veritat és que aquest és un tema que també m'interessa molt.
ResponEliminaBuscant a la web he trobat un conte que tracta l'autoestima. Crec que la història que s'hi desenvolupa es podria explicar als nens i nenes per tal de començar un bon treball sobre autoestima i intel·ligència emocional en general.
Aquí us passo l'enllaç:
http://www.youtube.com/watch?v=EMjWbGhTgU8&feature=related
Fins aviat!